20 травня 2015 р.

Сьогодні День української вишиванки

21 травня, у четвер, о 15.00 на площі біля районного центру культури та дозвілля відбудеться парад вишиванок. Запрошуємо взяти участь! 21 травня Україною прокотяться колоритні та яскраві паради вишиванок. Традиція їх проведення для нас ще нова, але на неї відгукнулося вже чимало міст, містечок, сіл. Ми закликаємо всіх жителів району приєднатися до цього свята.

На цей своєрідний флеш-моб запрошуємо всіх: старих і малих, патріотів та митців, вишивальниць та поціновувачів української культури.

Захід відбудеться 21 травня, у четвер, о 15.00 на площі біля районного центру культури та дозвілля.

Давайте разом згадаємо свою історію, традиції предків. Приходьте у вишиванках, поцікавтеся, що означають узори, якими оздоблена саме ваша сорочка, та розкажіть про це. Найвидатніші та найцікавіші вишиванки, розповіді про них будуть обов’язково відзначені.
Джерело:http://chrda.gov.ua/index.php/66-ogoloshennya/861-priednujtes-do-paradu-vishivanokДень вишиванки — всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. В цей день кожен українець одягає вишиванку і виходить в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.
Всеукраїнська акція «День української вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу, спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший
рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Джерело:ВікіпедіЯ
 Кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Про їх розмаїттся може свідчити бодай саме лише перелік типових узорів волинського краю: цвіткі, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, хрести, безконечник, хрести повії, купчаті, кукурузка, огірочки на дві половинки, звізди, кошички, кошичаста рожа, вилка, баранячі роги, таргачики, рутка, чорнобривці, очка, ягідки, цимбали, кучері, рожа повна, рожа клинчаста, рожа шулякова, рожа барвінкова, рожа шулякова повна, сокирки, копита, копитка, розбиті хрести, хрести, сливочки, дубове листя, полоничник на дві половинки, полоничник хрещатий, полоничник!

Немає коментарів:

Дописати коментар